Melle de Jonge MSc

Onderzoeker in Opleiding

  • Tel.: +31 (0) 71 526 9744

  • m.de_jonge@lumc.nl

  • Afdeling Moleculaire Epidemiologie
    postzone S05-P (Kamer T-05-046)
    P.O. Box 9600
    2300 RC LEIDEN

Melle de Jonge (2000) is in januari 2025 begonnen met zijn promotieonderzoek binnen de afdeling Moleculaire Epidemiologie van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), onder supervisie van prof. Ingrid Meulenbelt. Zijn PhD-project maakt deel uit van het ROADMAPS (Revolutionizing OA Drug Discovery with hiPSC-Derived Cartilage Organoids Systems Medicine) project, dat gefinancierd wordt door ZonMW en in samenwerking met de Universiteit van Twente wordt uitgevoerd. Dit project heeft als doel de mechanismen van osteoartritis (OA) beter te begrijpen en nieuwe behandelingsmogelijkheden te ontwikkelen.

Hij is zijn academische loopbaan begonnen met een bachelor in Gezondheid en Leven aan de Vrije Universiteit Amsterdam, gevolgd door een master in Biologie – Molecular Genetics and Biotechnology aan de Universiteit Leiden. Tijdens zijn masteropleiding liep hij stage op de afdeling Humane Genetica van het LUMC, waar hij onder begeleiding van prof. Marcel Tijsterman onderzoek deed naar genoomherstel na dubbelstrengs DNA-breuken geïnduceerd door CRISPR-Cas9. In zijn tweede masterstage werkte hij in het lab van prof. Annemarie Meijer, waar hij het eiwit Gbp1 onderzocht, dat betrokken is bij de immuunrespons op Mycobacterium tuberculosis. Hiervoor maakte hij gebruik van de zebravis als modelorganisme.

In zijn PhD-onderzoek zal hij zich richten op het verder ontrafelen van de effecten van osteoartritis-risicogenen, die eerder zijn geïdentificeerd door GWAS (genome-wide association studies). Hij zal zich specifiek richten op het begrijpen van de downstream effecten van deze risicogenen door het nabootsen van specifieke genexpressiepatronen met behulp van pooled CRISPRi/a (genetische interferentie en activatie) in humane geïnduceerde pluripotente stamcellen (hiPSCs).