Yungfeng Liu

Onderzoeker in Opleiding

  • Tel.: +31 (0) 71 526 9730

  • Y.Liu1@lumc.nl

  • Afdeling Moleculaire Epidemiologie
    postzone S05-P (Kamer S05-010)
    P.O. Box 9600
    2300 RC LEIDEN

Mijn naam is Yunfeng Liu, ik ben geboren en getogen in Tianmen City, China. Mijn huidige onderzoek richt zich voornamelijk op leeftijdsgebonden epigenetica veranderingen. In mijn vrije tijd kijk ik graag naar anime, luister ik graag naar muziek en breng ik graag tijd door met vrienden.

Ik heb fysiologie gestudeerd aan de South China University of Technology, waar ik mijn Master heb behaald. In de postdoctorale fase heb ik voornamelijk onderzoek gedaan naar bioinformatica-analyse en experimenten met prostaatkanker. Enerzijds onthulde ik enkele nieuwe functionele lange niet-coderende RNA’s (lncRNA’s) en identificeerde ik prognosegerelateerde RNA’s bij prostaatkanker. Aan de andere kant werd een uitgebreid diagnostisch scoremodel geconstrueerd op basis van een paneel met zes genen. Het model vertoonde sterke robuuste prestaties met betrekking tot de voorspelling van de prognose en diagnose van PCa, en het toepassingspotentieel ervan werd verder gevalideerd door de hele TCGA- en ICGC-cohorten.
In 2020 had ik het geluk om de China Scholarship Council (CSC)-Leiden University-beurs te ontvangen. Deze beurs gaf mij de mogelijkheid om mijn promotieonderzoek voort te zetten in de groep van Prof. Bas Heijmans. Mijn doctoraatsproject zal zich richten op de functionele genomics-analyse van DNA-methylatieveranderingen bij veroudering. Momenteel richt ik me vooral op leeftijdsgebonden epigenetische veranderingen op geslachtschromosomen bij mannen en vrouwen. In het bijzonder hoop ik een catalogus op te stellen van leeftijdsgebonden differentiële methylering voor geslachtschromosomen en de functionele gevolgen in de context van gezondheid en ziekte te onderzoeken.