Mathew Nickel MSc

Onderzoeker in Opleiding

  • Tel.: +31 (0) 71 526 9744

  • m.a.k.nickel@lumc.nl

  • Afdeling Moleculaire Epidemiologie
    postzone S05-P (Kamer T-05-046)
    P.O. Box 9600
    2300 RC LEIDEN

Mathew studeerde cum laude af als Master of Biochemical Engineering Technology (MSc) aan de KU Leuven, Groep T Campus (https://iiw.kuleuven.be/english/groupt , 2019). Hij voltooide zijn masterproef onder supervisie van het Stamcelinstituut van Leuven (https://www.kuleuven.be/cooperation/scil) over het onderwerp “het genereren van een verbeterd model voor Hepatitis B-virale infectie met behulp van Hepatocyte-achtige cel”.

Na zijn afstuderen werkte Mathew 1,5 jaar als adviseur industrieel ingenieur bij de Tactical Advisory Group (https://tag-team.be) waar hij procesverbeteringsprojecten leidde in grote Belgische brouwerijen en verschillende interne ontwikkelingsprojecten voltooide.

Mathew’s promotieonderzoeksproject (Single Cell Microgel embedded iPS-cells to mapping moleculaire variabiliteit van celdifferentiatie met behulp van een systeembiologische benadering, SCI-MAP) wordt gefinancierd via de NWO-Groot-subsidie ​​( https://www.nwo.nl/en/researchprogrammes/nwo-investeringsbeurs-groot ) en is een samenwerkingsproject tussen het LUMC (lab van prof.dr. Ingrid Meulenbelt) en de Universiteit Twente. Het onderzoek van Mathew richt zich op de inkapseling van één cel van iPSC’s en de daaropvolgende differentiatie tot chondrocyten. Uit de meerdere datastromen die tijdens differentiatie worden verzameld, zal heterogeniteit binnen de celpopulatie worden geïdentificeerd met behulp van geavanceerde modelleringsstrategieën en gecorrigeerd via cellulaire modificatie.

Primair onderzoek zal worden gedaan met behulp van iPSC’s van stabiele lijnen gemaakt in de hiPSC-faciliteit van het LUMC, microgel-inkapselingstechnologieën van de Universiteit Twente (lab van Dr. Leijten)  en differentiatie protocollen ontwikkeld door het laboratorium van Prof. Meulenbelt.

Samenwerkingen: Universiteit Twente (Dr. Leijten, Dr. Meijer, Dr. Post)