dr. Leen ’t Hart

Senior onderzoeker

 • Tel.: +31 (0) 71 526 9734

 • lmthart@lumc.nl

 • Afdeling Moleculaire Epidemiologie
  postzone S05-P
  P.O. Box 9600
  2300 RC LEIDEN

 • Google Scholar

 • LinkedIn

 • Twitter

Leen ‘t Hart begon zijn carrière in 1993 als research analist onder supervisie van Prof. Dr. J.A. Maassen bij de afdeling Moleculaire Celbiologie. Hij was betrokken bij het opzetten van DNA banken van twee grote populatie studies in Nederland, de Rotterdam ERGO studie en de Hoorn studie. De laatste DNA bank wordt nog steeds ddor hem gebruikt bij het onderzoek naar de rol van genetische risicofactoren bij het ontstaan van type 2 diabetes. In 2002 is hij gepromoveerd op een onderzoek met als titel ‘Genetic analysis of type 2 diabetes, insulin secretion and insulin resistance’. Promotores Prof. Dr. J.A. Maassen en Prof.Dr. R.J. Heine (VUmc).

Zijn huidige onderzoek richt zich op het ophelderen van de effecten van nieuwe en bestaande diabetes genen op beta cel functie zoals gemeten met de hyperglycemische clamp. De hyperglycemische clamp wordt algemeen beschouwd als de gouden standaard voor het meten van glucose gestimuleerde insuline secretie. Daarnaast wordt onderzoek uitgevoerd naar farmacogenetica van type 2 diabetes medicatie. Hiervoor is in samenwerking met het EMGO Instituut van het VUmc het Diabetes Zorg Systeem West Friesland geschikt gemaakt voor dit type onderzoek. Gelet op de vergrijzing van de bevolking en de sterke toename van het aantal patiënten met type 2 diabetes is identificatie van genen die de werking van medicatie beïnvloeden van groot belang bij het ontwikkelen van geïndividualiseerde behandeling bij type 2 diabetes. Dit onderzoek wordt uitgevoerd in samenwerking met diverse andere groepen uit binnen en buitenland.

Dr ’t Hart voert ook onderzoek uit aan de Leiden Langleven studie (www.molepi.nl). In dit cohort voert hij onderzoek uit naar de rol van mitochondrieel DNA bij veroudering. Mede daarom werkt hij ook voor de sectie Moleculaire Epidemiologie van het LUMC.