Nature Genetics | 6 september 2021

Het effect van genetica op epigenetica gepubliceerd in Nature Genetics

Nature Genetics publiceerde deze week het resultaat van een grootschalige internationale studie naar de invloed van genetica op DNA methylatie, een essentiële epigenetische factor. Het was het resultaat van een samenwerking tussen meer dan 150 onderzoekers van 50 universiteiten en instituten met een leidende rol van LUMC-onderzoekers.

De studie rapporteerde meer dan 270 duizend genetische effecten op DNA methylatie op basis van de analyse van data van 32.851 deelnemers aan 38 onderzoeken. “Deze atlas is een belangrijke stap om te begrijpen hoe epigenetische verschillen tussen mensen ontstaan en hoe die verschillen vervolgens ziekte en gezondheid kunnen beïnvloeden”, aldus Bas Heijmans, hoogleraar populatie epigenetica aan het LUMC, die het onderzoek coördineerde samen met collega’s van de universiteiten van Bristol en Exeter, en King’s College London.

Het hele artikel ‘Genomic and phenotypic insights from an atlas of genetic effects on DNA methylation’ is te lezen in Nature Genetics.